Avalon

Avalon is een mysterieus woord wat verwijst naar een magische plek. Veel Heksen hebben op de een of andere manier wel iets met Avalon. Avalon is bekend van oude verhalen en legenden, als de Arthur legende die mede door Geoffrey van Monmouth met zijn Historia Regum Brtittanniae bekend is geworden.

Het sterrenbeel de Grote Beer zou direct corresponderen met de 7 eilanden van Avalon, kosmisch gezien met het sterrenstelsel van de Pleiaden.

 

 

 

 

 

 

Glastonbury (GB) zou de plek zijn waar Avalon zich ooit heeft bevonden en heeft een boel mooie en magische plekken.

 

http://www.glastonbury-cirkel.nl/#Avalon op deze site is heel veel leuke informatie te vinden over Avalon, Koning Arthur etc.

 

 

 

 

Arthurlegende

Avalon of Appelland is de magische plek waar Koning Arthur naartoe is gebracht als laatste rustplaats. Volgens de Arthur legende zou hij hier wachten op het moment om weer over Engeland te heersen. Excalibur zou hier gesmeed zijn. Het eiland zou in nevelen gehuld zijn en alleen te vinden voor die mensen die de magische boot konden aanroepen. Er zijn verschillende boeken geschreven over Avalon.Te denken valt aan de Nevelen van Avalon en het verhaal van Geoffrey van Monmouth, Historia Regum Brittanniae waar Avalon voor het eerst wordt genoemd. In de Arthur legende komen een aantal belangrijke personages voor waarbij een link met het Keltische, natuurreleigie en Hekserij gemaakt kan worden.

 

Uther Pendragon, vader van Koning Arthur

 

Lady of the lake, de vrouwe van het meer of de hogepriesteres van Avalon en de geliefde van Merlijn.

 

Morgan la Fay, Morgaine, Morgana. was de halfzus van Koning Arthur en zou door Viviane (hogepriesteres van Avalon) opgeleidt zijn in Avalon. 

 

Merlijn, Merlijn was een keltische druide die Arthur zou hebben opgevoed en beschermd. Geoffrey van Monmouth zou twee druiden tot 1 hebben laten versmelten namelijk Myrddin Wyltt en Myrddin Emrys.

Camelot, legendarisch kasteel wat Koning Arthur liet bouwen.

De volgende plaatsen worden wel genoemd als mogelijke locatie van Camelot:

  • Winchester
  • Cadbury
  • Tintagel
  • Viroconium
  • Caerleon-on-Usk, in het zuiden van Wales
  • Dinerth Castle nabij de rivier de Arth in het westen van Wales

 

 

 

Excalibur (Welsh: Caledfwlch, Latijn: Caliburnus en destijds Caliburn) is in de Arthurverhalen het magische zwaard van koning Uther Pendragon, die volgens de mythe de vader van Koning Arthur is.

De legende beweerde, dat Uther op het slagveld viel en Excalibur in een rots stootte. Zijn laatste woorden waren "dat degene die het uit de steen zou trekken, koning van Brittannië zou worden, en heel Brittannië zou herenigen".

De magiër Merlijn zorgde ervoor dat Arthur in veiligheid opgroeide als zoon van een tamelijk onbelangrijk man.

Arthur bewees zijn recht op de troon door het zwaard uit een rots te trekken.

Beeld van Excalibur
 

Toen Arthur stervende was na zijn dodelijke gevecht met Mordred, beval hij Bedivere om het zwaard weer in het meer te werpen. Tweemaal negeerde Bedivere dit bevel, omdat hij het zonde vond zo'n prachtig wapen in het water te gooien. De derde keer deed hij het toch, en een in wit brokaat gehulde arm nam het zwaard mee naar de bodem, waar het volgens de legende vandaan kwam.

Over dit zwaard heeft John Boorman in 1981 de film Excalibur gemaakt.

Ook in de film The Last Legion speelt het zwaard een rol: hier vindt de jonge Romulus Augustulus het zwaard van zijn voorvader Julius Caesar op het eiland Capri. Romulus komt bij het laatste Romeinse legioen in Brittannië (het negende legioen) terecht, de mannen hebben zich inmiddels gevestigd als boeren. Na een groot gevecht komt zijn zwaard in een steen terecht. Romulus' leraar Ambrosinus neemt daar zijn oude naam, Merlijn, aan en Romulus noemt zichzelf later Pendragon. Hij krijgt een zoon die hij Arthur noemt. Deze Arthur krijgt ook les van Merlijn en in die tijd groeit er mos op het zwaard in de steen, waardoor niet alle letters van de oorspronkelijke inscriptie CAI • IVL • CAES • ENSIS CALIBVRNVS zichtbaar zijn (E S CALIBVR'). (wikipedia)

 

Glastonbury:

Glastonbury is een provinciestadje (ongeveer 8800 inwoners) in Zuid-West Engeland, Somerset. Het is een belangrijke heilige plaats en bedevaartsoord zowel voor christenen als voor aanhangers van natuurgodsdiensten. Volgens de overlevering zou dit de plaats zijn waar het Keltische christendom ontstond nadat Jozef van Arimatea zich hier gevestigd had. Tevens zijn er ter plaatse verwijzingen naar de heilige Graal en de legende van koning Arthur. Glastonbury was mogelijk reeds bewoond in de pre-historie.

De abdij

De oorsprong van de abdij is historisch onzeker, maar gaat mogelijk terug tot 63 na Chr. Tentijde zou Jozef van Arimatea de heilige Graal naar Glastonbury gebracht hebben. Het eerste stenen gebouw zou opgericht zijn in 712. De abdij werd verwoest door de Vikingen in de 9e eeuw. In de 10e eeuw werd zij herbouwd door de heilige Dunstan. In 1191 werd er een boomgraf gevonden, welke de overblijfselen van koning Arthur en zijn gemalin Guinevere zou bevatten.

In 1539 werd de abdij op bevel van koning Hendrik VIII verwoest. Sinds 1908 zijn de ruïnes eigendom van de Anglicaanse Kerk.

De heilige Meidoorn

De "Glastonbury Thorn" was een meidoorn (crataegus) met de bijzondere eigenschap dat hij twee keer per jaar bloeide: in de lente en rond Kerstmis. De Britse vorstin ontving elk jaar met Kerstmis een bloeiende twijg uit Glastonbury ter versiering van haar kersttafel. Begin december 2010 werd de boom neergehaald door vandalen. Reden is mogelijk een wraakactie tegen de eigenaar van het landgoed, die verdacht werd van grootschalige fraude.

Glastonbury Tor

De Glastonbury Tor is een heuvel, even buiten de bebouwde kom van de stad Glastonbury. Op de heuvel, die oprijst uit het vlakke land, prijkt de "St.-Michaels Tower", de toren van een verdwenen kerk uit de 14e eeuw. Een spiraalvormig pad, dat naar de top loopt, spreekt sterk tot de verbeelding van de talrijke bezoekers. Sommigen menen menen dat dit resten zijn van een eeuwenoud labyrint. Maar het kan ook een overblijfsel zijn van aangelegde terrassen ten behoeve van de landbouw. Archeologen ontdekten er restanten van een fort uit de 5e eeuw, wat dan weer in verband gebracht werd met koning Arthur. De Glastonbury Tor is een geklasseerd monument en wordt beheerd door The National Trust.

Glastonbury Tor wordt wel als enorme Trojaburg gezien.

Chalice Well

De "Bron van de Kelk" (Chalice Well) is gelegen aan de voet van de Glastonbury Tor. Deze bron is zeer actief en heeft nog nooit droog gestaan. Het water is rijk aan ijzer en daarom rood van kleur. Het zou geneeskrachtig zijn. Dit zou de plaats zijn waar de Kelk van het Laatste Avondmaal (Heilige Graal) begraven ligt. Sommige pelgrims, zoals aanhangers van natuurgodsdiensten, vereren de bron als het vrouwelijke aspect van de godheid, terwijl de Glastonbury Tor voor hen het mannelijke aspect vertegenwoordigt.


 (Wikipedia)