Heksjeweltevree.jouwweb.nl
Home » Hekseninfo » Jaarfeesten

Sabbats en Esbats

 

wicca.large.jpg

 

 

In het Paganisme staat de relatie met de natuur centraal. Om de cyclus rondom de natuur te vieren had men in vroeger tijd verschillende rituelen en feesten. Denk maar aan oogstfeesten etc. Ook binnen de verschillende stromingen binnen de Hekserij vieren we deze feesten, ze worden Jaarfeesten of sabbat genoemd. Er zijn acht jaarfeesten.

 

 Deze feestdagen zijn onder te verdelen in 2 groepen, namelijk de 4 grote jaarfeesten en de 4 kleine jaarfeesten. De 4 grote jaarfeesten zijn van oorsprong landbouwfeesten/oogstfeesten. Hieronder vallen Samhain, Imbolc, Beltane en Lughnasadh. De 4 kleine jaarfeesten zijn aan de jaargetijden gebonden. Dit zijn Yule (winter), Ostara (lente), Litha (zomer) en Mabon (herfst).

 

De feestdagen worden weer gegeven in het Jaarwiel, als symbool van de cyclus die de natuur vormt. Ze symboliseren de natuur die veranderd door de seizoenen. Door het vieren van deze feestdagen is er verbinding met de processen in de natuur en in het eigen leven.

 

De dag waarop een feestdag valt is gebaseerd op de astrologische stand van de zon. Omdat dit niet ieder jaar precies hetzelfde is, kan het zijn dat de exacte datum een dag verschilt.

 

Bij het kopje Heksenspinsels vindt je meer inhoudelijke info. En kun je lezen hoe ik de Esbats en Sabbats vorm geef.

 

Samhain (uitspraak 'sauwien') - 31 oktober/1 november

 


Oud Iers seizoensfeest, wat voor pagans het begin van het nieuwe jaar is. Voor de Kelten was Samhain de overgangsperiode tussen de zomer en de herfst. Men geloofde dat in deze nacht de sluier tussen de werelden dun is. En dat er contact gemaakt kon worden met de andere wereld en de bewoners daarvan. Ook kon men makkelijker contact maken met voorouders en overleden geliefden en familie. In de kosmische wereld wordt een dankwoord of intentie om te bedanken heel erg op prijs gesteld. Samhain is ook het feest om stil te staan bij dierbaren die overleden zijn. 

 

 

Yule (uitspraak 'joel') - 21 december

(Midwinter)
Het wintersolstitium of winterzonnewende. Dit is de langste nacht van het jaar en het feest van de terugkeer van het licht.  Van nu af aan zullen de dagen weer langer worden. Het groen van de kerstboom, huls en de kaarsjes in huis herinneren aan het leven en het licht wat in de lente weer merkbaar zal worden. Vroeger hing men vruchten in de boom om een gunstige oogst te vragen. En om te bedanken dat men de winter door was gekomen.


 

Imbolc (uitspraak 'immolc') - 1/2 februari

 

Het feest van de bevruchting van de aarde. Er zijn al enkele tekenen van leven zichtbaar. Er komen al kleine knopjes aan de struiken en de krokussen komen boven de grond. De meeste groei speelt zich nog onder de grond af. Deze dag is ook gewijd aan de Keltische Godin Brigid (in onze streken ook wel Brigitta genoemd), de Godin van het licht, de inspiratie, smeedkunsten en genezing.
Een oud gebruik is het maken van Brigittapoppen. Dit waren poppetjes van stro die op de avond van Imbolc in huis werden gebracht en in een bedje werden gelegd. Ook het branden van vuur hoort bij dit feest. In Kildare heb je het eeuwige vuur ter ere van Bridgit.

 

Ostara (uitspraak 'ostarra') - 21/22 maart

(Lentefeest)


Ostara wordt ook wel de voorjaarsequinox genoemd. Op deze dag zijn donker en licht in evenwicht. Dag en nacht duren even lang. Met Ostara wordt de overwinning van het licht op de duisternis gevierd, In de natuur is groei duidelijk te zien. Symbolen van deze vruchtbaarheid zijn de eieren, konijnen en bloemen. Ostara of Eostre is de Germaanse Godin van de dageraad. Haar naam slaat op het Oosten waar de zon opkomt. De Haas is eigenlijk een kip die constant haar eieren verstopte, dit ontstemde Ostara dusdanig dat zij de Kip in een Haas veranderde met als opdracht de eieren te zoeken. 

 

Beltane of Beltain (uitspraak 'belteen') - 1 mei

(Meiavond, Meifeest)


Beltane is samen met Samhain de belangrijkste sabbat die de heksen vieren. Deze 2 feesten zijn elkaars tegenpolen in de cyclus van het jaar. Zo staat Samhain voor de dood en Beltane dus voor het leven. Oorspronkelijk werden in de dorpen meipalen of meibomen opgericht, die vaak versierd werden met linten. Daaromheen werd dan door jonge mensen gedanst. Alles staat nu in volle bloei en in de weilanden zijn jonge dieren te zien. Dit is een feest van vrolijkheid voor het nieuwe leven wat nu overal aanwezig is.

 

Litha (uitspraak 'lita') - 21/22 juni

(Midzomer)


De zomerzonnewende. Dit is de langste dag van het jaar, vanaf deze dag zullen de dagen weer korter worden. De zon staat nu op het hoogste punt.

 

Lughnasadh (uitspraak 'loenesse') - 1 augustus

(Lammas)


Oorspronkelijk het grote oogstfeest. Op deze dag werd de Graankoning (de verpersoonlijking van het graan) geeerd, die zich opoffert met de oogst en het zaad levert voor de nieuwe oogst voor de nieuwe oogst van het komende jaar. Dit feest wordt traditioneel gevierd met brood gebakken van het eerste graan.

 

Mabon (uitspraak 'meebun') - 21 september

(Herfstfeest)


De herfstevening, dag en nacht zijn weer even lang. De duisternis zal de overhand krijgen op het licht. Traditioneel het dankfeest voor de laatste oogst om de winter mee door te komen. Feest om terug te kijken naar de afgelopen maanden en dankbaar te zijn voor de goede dingen in het leven.

 

 

 

Esbats


De Esbats zijn de feesten die we vieren met iedere volle maan. Iedere volle maan heeft zijn eigen gebruiken en een eigen naam. Ieder jaar worden er 13 volle manen gevierd wat dus neerkomt op iedere maand een volle maan en dus iedere maand een esbat. Per traditie verschilt de naam van de esbat wellicht echter, ze worden alle 13 gevierd.

Ten tijde van een esbat verrichten de meesten magisch werk bij voorkeur in het schijnsel van de volle maan. Dit magisch werk kan bestaan uit o.a. het wijden van nieuw gereedschap, opladen van edelstenen alswel het opladen van de divinatiemiddelen.